Flitscontroles na paddenoverzetactie zorgen voor beroering in Zemst

Een zone 30 aan de schoolpoort en in de aanpalende straten is een zegen voor de schoolgaande jeugd, een tijdelijke zone 30 in de straten tijdens de jaarlijkse paddentrek ook. Zoals in Zemst, waar elk jaar deze paddenoverzetactie wordt georganiseerd, jammer genoeg hebben twee ongelukkige politiecontroles voor veel beroering gezorgd. Een verslag.

Om de veiligheid van de helpers én de padden te garanderen vaardigde de gemeente Zemst een tijdelijke politievordening uit, van 8 februari tot 2 april werd er in volgende straten:

 • Pater Penninckxstraat – Moorbosstraat: vanaf Pater Penninckxstraat
  22 tot voorbij het kruispunt van de Moorbosstraat met de
  Meulekensweg;
 • Heidestraat: vanaf huisnummer 158 tot aan de verkeersdrempel in de
  Heidestraat;
 • voor Zemstsesteenweg: vanaf de bocht voor de tunnel onder de
  Brusselsesteenweg tot aan de brug over de Barebeek;
 • voor Kampenhoutsebaan: vanaf het kruispunt met de Albertlaan tot
  voorbij het kruispunt met de Mosvinvoetweg.

de snelheid tijdelijk gelimiteerd tot 30. De gemeente bevestigt in de politievordening dat de verkeersborden goed zichtbaar dienen te zijn en in groot formaat geplaatst. (lees volgend document: TP paddenoverzetacties van 8 februari tot 2 april 2021)

Op volgende foto kan men opmerken dat de zone 30 is aangebracht, maar in het kleinste formaat. De grotere padden-driehoek met tijdsindicatie (tussen 19:00 ’s avonds en 07:00 ’s morgens) kan voor verwarring zorgen.

Desondanks het aflopen van de tijdelijke politievordening werden er op 6 en 8 april op de Zemstsesteenweg in de richting van Hofstade politiecontroles gehouden: men controleerde een maximumsnelheid van 30 waar normaal gezien een maximale snelheid van 70 is toegestaan.

De tijdelijke borden zone 30 werden door de gemeente Zemst niet tijdig weggehaald. Gemeenteraadslid Diana Behets verklaarde evenwel op Facebook dat de paddentrek reeds was afgelopen en dat de borden zone 30 werden weggehaald voor de politiecontroles.

Op een aantal Facebook pagina’s hebben al verschillende mensen bevestigd dat ze een (hoge) boete hebben gekregen. De meeste mensen vinden het uitschrijven van deze boetes oneerlijk.

Persoonlijk heb ik ook een boete ontvangen: ik reed 51. Aangezien de hoge en – mijn inziens – buitensporige boete (€174) heb ik besloten om deze verkeersboete aan te vechten, ik heb volgende argumenten gebruikt:

Een tijdelijke politievordening (zitting van 18-01-2021 gemeentebestuur Zemst) werd uitgeschreven betreft paddenoverzetacties van 8 februari tot 2 april 2021. Ik werd geflitst op 6 april. Een snelheidszone 30 werd ingericht in een zone buiten de bebouwde kom waar men normaal gezien maximaal 70 mag rijden.

De politieverordening neemt o.a. volgende maatregelen: alle borden moeten van groot formaat zijn zodat deze duidelijk zichtbaar zijn, geen kleine verkeersborden (dit was niet het geval). Bovendien is deze tijdelijke zone 30 niet herkenbaar door de plaatsgesteldheid: er is geen wegversmalling noch een snelheidsremmer.

Er staat een groot padden-bord net voor het kleine zone 30 bord waarop staat dat de paddentrek gebeurt tussen 19:00 ’s avonds en 07:00 ’s ochtends, dit maakt de situatie verwarrend.

De lokale organisator en gemeenteraadslid (Diana Behets) meldt op Facebook dat deze borden zone 30 reeds werden weggehaald voor de datum van flitsen.

Met als bijlage de tijdelijke politievordening, en drie foto’s als illustratie:

Graag een reactie onder dit bericht als u ook een boete hebt ontvangen.

P.S.: ik ben geen jurist en ik heb nog nooit een boete aangevochten, maar ik vind deze hoge boete echt oneerlijk.

Auteur: Bart Noëth

Bart werkt als steward bij een grote Belgische luchtvaartmaatschappij en als vrijwilliger bij de brandweer. Als hij niet in de lucht hangt of brandjes blust, rijdt hij rond met zijn koersfiets. Hij ijvert via deze website voor een veiligere fietsomgeving.

21 gedachten aan “Flitscontroles na paddenoverzetactie zorgen voor beroering in Zemst”

 1. Ik heb ook een boete gekregen, een zeer hoge ook €174. Totaal overdreven en onterecht. Want zoals ik lees geld die politievordering maar tot 2 april. Ik ben 8 april geflitst om 11u30

 2. Dag Bart
  Ik werd ook geflitst op 6 april en kreeg een boete van 108 euro. Mag ik uit jouw post afleiden dat de zone 30 borden toen al weggehaald waren? Ik heb ze in ieder geval niet opgemerkt.

  Succes met het aanvechten. Ik probeer het eventueel ook.

  Groet

  Ellen

  1. Borden stonden er nog maar moeten normaal al weggehaald zijn geweest omdat er maar een aanvraag was voor de paddenoverzet tot 2 april.

 3. Ik heb ook een boete gekregen iets boven de 100€ en dat op 6 april om 11u50
  Bord van paddentrek met de uren op had ik gezien,het andere kleine bord met 30 erop niet.

 4. Hallo,
  Ik heb ook een boete gekregen op de Zemstsesteenweg, ik reed 58 km/u, gecorrigeerd naar 52 km/u. O.v. paddentrek zou maar 30 km/u toegelaten geweest zijn. Boete €185. Voor mij gaat veiligheid boven alles en zone 30 mag van mij op veel plaatsen ingevoerd worden, maar dit is volgens mij toch wat overdreven.

 5. 06/04 ben ik tweemaal geflitst, eerste keer rond 10:15 van uit Hofstade richting Zemst 56km/h 229€. Terug rond 10:35 richting Hofstade 40km/h 53€. Ik ging van uit dat de snelheid 30km/h tussen 19u en 07u van kracht was, waarmee ik ook altijd al rekening mee gehouden heb. Ik heb spijtig dat ik al betaald heb. Kunnen wij daar nog iets aan doen. Ik vind het echt niet eerlijk .

  Robert

 6. Helaas ben ik op 6/4/21 (om 12:04) daar ook geflitst… maar heb ondertussen wel al betaald.
  In de hoop op een reactie heb ik een mail naar het gemeentebestuur van Zemst gestuurd.

 7. Hier ook geflitst op 6 april. Dit aan 46km/u en dit resulteerde in een boete van €132.
  Dit is een dure trip richting Technopolis geworden…

 8. Ik ben ook geflitst op 6/04/2021 10:35 :
  – gemeten : 59 km/u – gecorrigeerd : 53 km/u
  Boete : € 196,00
  Ik heb ze wel al betaald. Maar indien het niet wettelijk was dan wil ik ook stappen ondernemen om dat bedrag terug te kunnen krijgen.

  Guido

 9. Ik heb ook een boete gekregen op 6/04 ik heb een boete van 251euro en ik reed 68km/u komende van zemst richting hofstade

 10. Ik ben tot twee maal toe geflits toen ik naar Carrefour reed en toen ik terug kwam. Eerst 53km/u en 130€ en daarna 57km/u en 174€ . Heb ze wel beiden al betaald omdat ik anders nog een hogere boete kon krijgen.

 11. Ik heb ook een boete van €174 gekregen op 6 april om 10:52.
  Wat ik niet wist dat er nog een 2de dag geflitst werd, nl op 8 april. Ongelooflijk maar waar.
  Ik heb de boete betwist.
  De borden stonden er nog wel want als de borden weg zouden geweest zijn, dan mag je daar 70 km/u rijden en had de flitscontrole dus geen enkele zin.
  Als ik het zo lees reed iedereen ver onder de limiet van 70. Nu werd er wel geflitst op basis van de borden van 30. Vandaar ook de hoge boetes.

 12. Bij hetzelfde verhaal. Geflitst aan een snelheid van 53km/h. Echter, aangezien ik jong bestuurder ben (minder dan 2j houder van een vast rijbewijs) heb ik reeds een pv ontvangen maar nog geen officiële boete. Het parket moet nu beslissen wat hier verder mee gebeurt, de kans bestaat dus dat de boete nog exuberanter zal zijn dan de waanzinnige bedragen die ik nu al zie opduiken. Voor verdere hulp hieromtrent mag u mij steeds sturen. Dit is een absolute blaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *